Välkommen till förskolan Jollen!

Välkommen till Lindö förskolor; Båten, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord; MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER leder oss i vårt arbete.

fredag 27 januari 2023

Fören v.4

Vi kommer under vårterminen att erbjuda barnen olika pyssel för att bredda barnens erfarenheter och kunskap om skapande verksamhet. Barnen kommer att få testa på nya tekniker och nya material. Under veckan har barnen erbjudits att skapa med trolldeg. De har avbildat saker vi kan äta som sedan ska användas som lekmaterial i våran hemvrå. Barnen har skapat bland annat korv med bröd, pizza, lussekatter och kakor. Under nästan vecka får barnen måla och lacka trollsdegskapelserna så att de håller. 

Samarbetet mellan blå grupp på Fören och gul grupp på Aktern fortsätter. Denna vecka har vi tillsammans promenerat till lekparken med Skeppet. På vägen tränar vi på att gå med promenadrepet, stopp och stanna när vi ska gå över bilvägen. Vi lyssnar, tittar om det kommer några bilar innan vi går över. En ramsa som vi ibland säger: Ingen cykel, ingen bil, ingen farlig krokodil. I onsdags var vi inne på Fören, vi lekte och utforskade miljöerna. Barnen i blå gruppen fick i uppdrag att visa och ta extra hand om barnen i gul grupp från Aktern, vara en god förebild och fiffig kompis.

I torsdags fick den blå och gröna gruppen testa på ett tabatapass ute på gården. Barnen fick jobba i 20s och vila i 10s. Övningar som barnen fick testa var benböj, utfall, springa på stället, gå baklänges, hoppa hopprep utan rep, hoppa sprattelgubbe och dansa loss. Barnen tyckte detta var jättekul. 




Enligt läroplanen för förskolan ska barnen få förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i olika fysiska aktiviteter. Utbildningen ska ge barnen möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla sitt intresse för att vara fysiskt aktiva.

Det blev en intressant lek förra veckan när barnen tränade på nya lekar och uppdrag. Därför har gröna gruppen har fortsatt att träna på att leka tillsammans med kompisar som de inte vanligtvis väljer. De har fått uppdrag eller en specifik lek att leka för att träna på att följa instruktioner. Förskolan ska aktivt främja barns lek och skapa goda förutsättningar för att utvecklas inom leken. Därför tycker vi att det är det viktigt att träna på att leka med nya kompisar som gör att barnet utmanas och skapar nya erfarenheter. Barnen har fått uppdrag som handlar om att bygga något som är högre än de själv, högre än en kompis eller bygga sitt eget hus av lego. Vi kommer att fortsätta med olika uppdrag för att träna på förståelsen för begreppen äldre/yngre, Stor/liten och kort/lång. 


Gula gruppen har i veckan pratat om och tittat på våra tidigare skapelser med is. Tyvärr hölls sig inte temperaturen på minusgrader. Det gjorde att våra rör inte frös ordentligt, men teckningarna gick bättre. 


Inne målade vi med oljekritor och ritade olika isbitar. 



Vi önskar er alla en trevlig helg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar