Välkommen till förskolan Jollen!

Välkommen till Lindö förskolor; Båten, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord; MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER leder oss i vårt arbete.

fredag 17 november 2023

Fören v 46

Under veckan har barnen i den gröna gruppen fortsatt att undersöka vart maskarna faktiskt bor och hur det ser ut. Vi började med att till tillbaka på ett avsnitt av Djurverket som handlar om daggmaskar. Vi lär oss massor om maskar.

- De gillar inte ljust, de vill ha mörkt.

- De andas genom huden och behöver därför vara fuktiga hela tiden. 

- De äter löv och kompost och bajsar sedan så det blir jord. 

- De kryper upp ur marken när de regnar, annars drunknar de. 

Vi läser sedan boken en natt på jorden som handlar om 2 maskar som träffas på natten. I boken finns en bild med maskarna under jorden, den vill barnen rita av och sätta på processvägen. Barnen ritar jord och maskar men även mat som maskarna äter, så som äppelskruttar och löv. Vi målar även våra maskar som vi gjort i saltdeg som nu stelnat helt. På onsdagen samlade vi löv som våra maskar i saltdeg kan bo på inne på avdelningen. Under torsdagen gick vi iväg tillsammans med Blå gruppen till Ekbacken och lekte tillsammans. Det blev mycket rollek och barnen uppskattade att leka med andra kompisar än vanligt. 








Gula gruppen har fortsatt med att skapa sina storkryp, denna vecka har de fått färg. Barnen tyckte det va viktigt att snäckan inte bara hade en färg, så de valde olika nyanser av brun för att täcka snäckan med. Barnen som skapade spindeln valde svart papper men reflekterade över hur vi skulle skapa ögon, och kom fram till att vi i efterhand kunde sätta dit dom. I takt med att vi började bli klar med spindeln så hjälpte några barn till med att skapa ögon på snäckan, barnen kom med idén att ha blom-pinnar till skelett för ögonen vilket funkade bra. Det är viktigt för barnen att känna sammanhållning kring ett gemensamt mål eller uppgift. När vi skapar tillsammans så skapar vi en kravlöshet som barnen uppskattar. Det vi skapar blir vårt och fokus är på samtal och samarbete barnen emellan. 












Denna vecka har blå grupp fortsatt på sin myrstack. Den har nu torkat till och är dags att måla. Vi började samtala om vilken färg vi ville ha. Vi kom fram till att en myrstack är väldigt mörk brun under jorden och har ljusare brun uppepå. Då vi bara har en brun färg fick barnen fundera hur vi skulle få till olika nyanser av brun. De kom snabbt fram till att vi kunde hälla i vit färg så den skulle bli ljusare och sen svart för att få mörkare. Barnen valde att inte måla gångar och kamrar vid detta tillfälle, då de vill ha en annan färg på dem så att de syns. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar