Välkommen till förskolan Jollen!

Välkommen till Lindö förskolor; Båten, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord; MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER leder oss i vårt arbete.

fredag 3 november 2023

Fören v 44

Vilken härlig dag vi hade tillsammans i tisdags när vi uppmärksammade halloween hos oss på Fören. Barnen uppskattar verkligen en dag när allt är lite ovanligt och  spännande. Barnen erbjöds att leta efter insekter i maskar(överkokt spagetti), känna i hemliga lådan om de kunde känna igen vad det var (fråga gärna barnen), ansiktsmålning samt lite discodans tillsammans med oss. Utöver det hade vi lite nedsläckt på avdelningen och ett halloweenbildspel på projektorn med lite läskig musik.  

Under veckan har några barn varit lediga när det varit höstlov/läslov i skolan. Vi har delat oss lite annorlunda denna vecka. Eftersom vi arbetar i mindre fasta grupper så spenderar barnen mycket tid tillsammans med en pedagog och några barn, vilket är fördelaktigt för att skapa en trygg bas på förskolan. Vi ser nu att barnen är trygga i sina grupper, i sina relationer samt med våra rutiner eftersom vi arbetat så tydligt och haft struktur kring dagarna hos oss. Nu ser vi att barnen ibland behöver börja röra sig i andra konstellationer, och skapa djupare relationer utanför sin fasta grupp. Vi har därför under denna vecka testat att dela oss i grupper utifrån vilket år som barnet är född. I onsdags gick barnen födda 2018 ända bort till oljeberget på utflykt. Barnen var väldigt nyfikna vart vi skulle, många barn utryckte att de aldrig varit i en sån stor skog. Vi gick längs vattnet och såg en stor båt (fartyg) köra in i kanalen, det uppskattade barnen mycket. Väl framme vid foten av oljeberget fyllde vi på med lite energi i from av äpple innan vi gav oss iväg för att bestiga berget. Vi fick klättra över stockar, stenar och under nedfallna träd för att ta oss upp till kojan som var målet. 


I torsdags var det dags för gruppen av barn som är födda 2019 att lämna gården för en utflykt. Vi valde att gå till skeppetlekparken och leka en stund. Det blev mycket träning att vänta på sin tur och dela med sig när vi alla inte fick plats på gungan. Vi kom överens att man kan delta i leken ändå, barnen kom på att man kan turas om att göra fart och gunga. Att åka linbana är svårt med alla kläder vi hade på oss, barnen var uppfinningsrika och kom på att de kunde hänga under åksitsen istället. Det inspirerade alla att prova. Vi fyllde på med lite energi med äpple och gick vidare för att se vart Åsa jobbar. Efter att vi hälsat på henne en sväng så tog vi ett äpple till och gick tillbaka till jollen.



När ena gruppen barn varit iväg på promenad har den andra gruppen varit inne. Vi har då pratat om vad vänskap är.  Det blev många olika tankar om vad vänskap är: 
-Schysst kompis
-Bry sig om varandra
-Säga snälla saker
-Vara försiktig med varandra
-Turas om
-Samarbeta
-Kramas
-Säga: Kom, va med!
-Hjälpas åt
Vi har valt att hålla fokus på vad vi ska göra och väljer att ta bort de negativa som är vad man inte ska göra.
Tillsammans skapade vi ett collage där vi skrev vänskap och alla sen fick måla sina händer och trycka på. Till collaget pratade vi om ifall olika färger kunde kännas glada när vi ser dem. Dessa färger valde vi när vi skapade vårt collage. Vi kommer fortsätta prata om detta och de barn som ej har varit med ska få göra sitt handavtryck, 













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar