Välkommen till förskolan Jollen!

Välkommen till Lindö förskolor; Båten, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord; MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER leder oss i vårt arbete.

fredag 27 oktober 2023

Fören v.43

Under veckan har Bibbi vår utvecklingspedagog och ateljerista varit hos oss. Under varje förmiddag denna vecka har grupperna mött lera för första gången. Tanken är att leran ska bli en del av vår undervisning och utbildning varje dag framöver. Att välja att arbeta med lera ska finnas med på vår val-tavla så att barnen själva kan göra ett medvetet och självständigt val. Barnens första möte med lera har varierat, vissa har tryckt att konsistensen varit konstigt andra har tyckte att den är härligt att arbeta med från första stund. Barnen fick arbeta med leran i sin fasta grupp, syftet va att bli bekant med materialet inte att skapa något alster. Barnen fick använda glasspinnar, tandpetare och miretter för att se hur leran beter sig och utforska.

 

I läroplanen beskrivs att barnen ska ha reellt inflytande över sin tid på förskolan och vi letar ständigt efter nya sätt att skapa förutsättningar för det. Nu har vi denna vecka provat att barnen själva ska få välja vart de ska sitta och äta. Barnen har 4 olika bord att välja mellan och grupperna turas om att ta mat först och välja plats. Vi upplever att barnen är trygga i att göra olika val eftersom de väljer aktivitet via val-tavlan. Valet av matplats upplever vi ger barnen nya erfarenheter i och med att de sitter med olika kompisar samt olika vuxna varje dag. Barnen spenderar mycket tid i sin fasta grupp och detta gör att barnen träffar olika kompisar varje matsituation.

Blå grupp har varit i skogen, där hittade vi en skogsmyra. Vi hittade ett barr i skogen, men det fanns inga barrträd. Vi tror att en myra har släpat med det till skogen från en annan skog. Vi lekte att vi var myror som gick på myrstigen och försökte hitta till myrstacken.  I skogen lekte vi att vi gjorde barr av pinnar. Vi klättrade över stockar och rulla nerför backen. På vägen hem var vi trötta i benen. 

Grön grupper har förutom att arbeta med lera, letat insekter på gården. Under onsdagen så arbetade vi med rim. Barnen fick arbeta i par om 2 och fick ett ord att rimma på, de leta efter en insekt som gömt sig. Vi rimmade på Fluga-Stuga, Lång-Stång och Bock-Stock. Barnen fick tillsammans komma på saker som rimmade som fanns på gården. Barnens intresse för att rimma är stor nu, en del barn rimmar med låtsatsord och en del rimmar med befintliga ord, båda lika viktiga för språkutvecklingen. 

Gula gruppen har under veckan varit på fockens gård och lekt tillsammans. Vi ser att barnen gärna håller ihop när de är där och leker. De utnyttjar gärna gårdens storlek och springer och cyklar mycket. Gruppen lekte följa John där barnen fick turas om att vara den som bestämde rörelser. Barnen tycker om att leka regellekar tillsammans, vi gör det för att skapa en gruppkänsla samt öva samarbete.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar