Välkommen till förskolan Jollen!

Välkommen till Lindö förskolor; Båten, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord; MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER leder oss i vårt arbete.

onsdag 15 februari 2023

Fören v .6

Vi har haft sugrörsmålning blandat med lite "alla hjärtasdag pyssel" under veckan. När barnen målar med sugrör använder de vattenfärger för att skapa en färgfläck på pappret. Att blåsa ut färgen med ett sugrör är bra för att träna munmotoriken som i sin tur är viktig för språkutvecklingen hos barnen. Som kärlekspyssel har barnen klippt hjärtan. 

 
Denna vecka gick blå gruppen till skogen och Ekbacken. I skogen hittade barnen en koja. Plötsligt förvandlades kojan till ett sjörövarskepp ute på de stormiga haven, skepp ohoj.
Barnen fick kämpa för att kunna hålla sig fast i skeppet när stormen drog fram.
När sjörövarleken var över ville barnen gå och gunga i lekparken.
Alla var sugna på att gunga på gungorna, bra tillfälle att träna på att vänta på sin tur.
Under tiden hjälptes några barn åt att ta fart på varandra på kompisgungan.



Innan det var dags att gå tillbaka till förskolan lekte vi en lek, Följa John. Barnen fick följa Åsa och göra likadant. Barnen fick springa sick sax mellan gungorna, gå balans gång på stocken, gå över/under, springa upp och ner för backen. Vi avslutade leken med att hoppa från bänken, flera gånger.
I onsdags var blå gruppen inne med Akterns gula grupp på Fören. Vi sjöng ,åt frukt och lekte i Förens miljöer. De som ville fick också pyssla ett hjärtan. Barnen fick klippa ut ett hjärta och limma på silkespapperstussar. Att klippa runt kräver mycket fokus och koncentration och är bra träning för finmotoriken.


I torsdag hade blå gruppen rörelselek på gården. Vi körde ett litet tabatapass som vi provat tidigare. Bra övningar för hela kroppen. Jätteroligt tyckte barnen.

Gröna gruppen har under rymden-projektet blivit intresserade av olika matematiska begrepp. Stor, liten, lång och kort. Det har vi utforskat lite under veckan för att skapa en bredare förståelse för vad begreppen betyder i förhållande till varandra. Under onsdagen så var vi på fockens gård och leta efter olika former utomhus. Vi letade efter cirklar, kvadrater, rektanglar och trianglar. Barnen hittade många olika former men mest cirklar. Barnen fick sedan uppdrag att hitta något som va längre, kortare och lika långt som de själva. Det uppstod snabbt diskussion kring hur lång barnen är och vad som är längre än ett barn behöver inte vara längre än ett annat barn. 
Under torsdagen fortsatte vi att utforska längre och kortare med hjälp av skogen. Vi hade uppdragskort där barnen fick hämta olika saker i skogen för att sedan samla i en hög. Sedan fick barnen träna på att föra ett argument när vi skulle lägga pinnarna i storleksordning. Under dessa uppdrag tränar barnen matematik på ett roligt och spännande vis med hjälp av naturen och sin egna kropp som verktyg. 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar