Välkommen till förskolan Jollen!

Välkommen till Lindö förskolor; Båten, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord; MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER leder oss i vårt arbete.

söndag 22 oktober 2023

Fören v.42

Gula gruppen har under veckan utforskat sniglar och snäckor lite mer. Under tisdagen så tog vi reda på vad barnen kunde om dessa.

-De går in i skalet när de blir rädda.

- I Frankrike äter de sniglar.

- De kryper ut ur skalet när de ska äta nått, stora sniglar äter små sniglar.

- De finns många sniglar på grenar.

- De har 2 ögon, men man ser inte munnen. 

Under onsdagen gick vi till skogen och letade sniglar men hittade inga alls. Vi letade först i skogen både på och under löv, sedan vid en gammal stubbe men hittade ingen alls. Vi hittade dock en hel gråsuggefamilj som bodde under barken på ett nedfällt träd. På vår innedag i torsdags så pysslade vi sniglar med hjälp av garn och kartong. De hänger inne på avdelningen, kom gärna in och titta. 

Blå grupp åkte buss till Abborreberg. Vi gick in i skogen och fann blåbär som vi åt. Det var jättegott. Vi gick vidare i skogen. Det var lite knepigt att gå i skogen, för vi ramlade en del. Det var svårt att hålla balansen, fast det var roligt. Det var roligt att åka på rumpan nerför berget. Vi hittade en liten myrstack, men vi såg inte så många myror. Vi fick stanna vid en stor sten för att vila våra ben. Sen hämtade vi kottar och barr som vi ska ha till vår myrstack.

På vår innedag har vi sökt information om vad myrorna gör på vintern. Barnen hade olika funderingar::
-De blundar och slappnar av, - De slutar jobba, de jobbar på hösten, - De slappnar av, blundar och lyssnar på en saga, -De jobbar och tittar på tv och dricker vatten. 
Vi fick lära oss att myrorna slutar jobba. De kryper ner i myrstacken under marken. Vi fick lära oss ett nytt ord - Dvala. Myrorna går i dvala. Myrorna ligger och sover många tillsammans. 
Tidigare har vi gjort myror i porslinslera. De har nu torkat och några av barnen har hunnit med att måla sina myror.
Under vår  utedag på gården började vi med att leta insekter. Lotta hittade en tvestjärt. Vi såg hur den grävde ner sig i jorden. Vi tror den grävde ner sig i jorden för att bygga lite gångar och ha en plats att bo på. Vi hittade inte så många insekter, det tror vi beror på att de blev rädda för oss. Det kan även ha varit för att det är kallt ute, då kryper de ner i jorden där det är lite varmare.  Efter vi letat insekter så provade vi på ett tränigspass med Tabata. Det var jätteroligt. Det var roligt att vi fick springa och spela gitarr. Vi fick göra olika övningar. Det kändes bra i kroppen. Vi blev lite varma. Detta vill vi fortsätta med på våra utedagar på gården. 


Gröna gruppen har under veckan fortsatt haft fokus på samarbete och att skapa tillsammans. Vi har tränat vår finmotorik när vi klippte ut småkryp till vår stig som vi målande förra veckan. Den sitter vid vår processväg, titta gärna in på vilka småkryp som finns där. Under onsdagen skapa barnen tillsammans en lång mask genom att vika "dragspel" och sätta ihop. Masken/dragspelet drar ihop sig och sträcker ut sig. Vi reflekterade att det var så som vi rörde oss i lekparken förra veckan när vi var en mask med kroppen. Kan den blir längre än ett barn var det första frågan, sen kom frågan om den kunde vara längre än Emma. Vid första mätning var den inte längre, barnen bestämde då sig att de ville vika fler papper så vi kunde mäta igen. Då hade masken vuxit och va längre än  både barn och Emma, masken sitter vid processvägen. Barnen har även mätt sig själva mot masken och vi pratar om längre och kortare och jämför. Under torsdagen gick vi på promenad, först till hönsen längre ner på vägen och där lämnade vi våra skruttar från frukten. Vidare gick vi längs vattnet och tog fram lupparna och letade efter småkryp i skogen. Barnen hittade många bra platser där småkryp kan bo, ett omkullvält träd, en stubbe men också under löven på marken. Barnen hittade en snäcka utan snigel i, en mask och en massa gråsuggor.   









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar