Välkommen till förskolan Jollen!

Välkommen till Lindö förskolor; Båten, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord; MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER leder oss i vårt arbete.

fredag 13 oktober 2023

Fören v.41

Blå grupp har gått på promenad och tittat efter en myrstack. Efter ett tips hittade vi en liten myrstack. Vi tror inte den har  funnits där så länge, då den inte var så stor. När vi tittade närmare på den så vi att den inte alls var uppbyggd av några barr, utan av pinnar och torrt gräs. Vi har även ritat en myrstack hur den ser ut inuti med alla små rum (kamrar). Vi har pratat om hur myran ser ut och vilka olika roller myrorna kan ha. 
Blå gruppen gick till bokbussen, där vi lämnade tillbaka några böcker vi lånat. Vi lånade med oss lite olika böcker. Dels hittade vi några om myror och andra insekter, men även böcker som vi kan ha vid läsvilan. 



Under tisdagen påbörjade den gröna gruppen en stig tillsammans. Barnen målade med svampar och roller på ett stort papper för att stärka gruppkänslan och hålla fokus på att skapa något tillsammans och samtidigt reflektera kring hur det faktiskt ser ut på marken i skogen. Veronica hade även tagit med små barr som barnen också kunde använda barren för att skapa andra typer av mönster. Stigen kommer att användas under nästa vecka när vi fortsätter att skapa tillsammans kring projektet småkryp. Under onsdagen provade vi på att fingervirka maskar ute på gården, det var svårt då det va storm ute och garnet ville rymma hela tiden. Vi fick ihop några maskar tillsammans, de hänger ovanför bordet, titta gärna in! För att stärka gruppkänslan och träna på samarbete provade vi under torsdagen att skapa en mask/larv av oss själva. En fick vara huvud och skicka instruktioner till resen av kroppen(barnen) för att vi skulle komma rätt. Vi testade att gå i olika hinderbanor för att se hur det är att styra en hel lång kropp. Barnen fick turas om att vara huvud och träna på att ge instruktioner vidare till de andra. 

 


Gula gruppen har under veckan varit vid vattnet och letat insekter, de hittade nyckelpiga, tvestjärt och snäckor/sniglar. Barnen har ett stort intresse för att samla småkryp både på gården och när vi är ute på promenad eller i skogen. Barnen har många frågor och reflektioner kring småkryp och vill gärna veta mer om många olika djur. Vi har under veckan fått nya böcker från bokbussen som handlar om olika småkryp som finns runt om oss. Gruppen har också under veckan ritat olika småkryp under veckan, denna vecka har vi ritat mångfotning, myra och fluga. Bilderna sitter inne på fönstret koma gärna in och titta på vad barnen har gjort. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar