Välkommen till förskolan Jollen!

Välkommen till Lindö förskolor; Båten, Focken, Isjakten, Jollen och Kompassen. Syftet med bloggen är att visa hur vi arbetar med vårt tema och barns undervisning samt att skapa större delaktighet för våra vårdnadshavare. Förskolans värdeord; MÖTEN, INBJUDANDE och OLIKHETER leder oss i vårt arbete.

fredag 6 oktober 2023

Fören v 40

Vi har gjort porslinsdeg och vi har tillsammans skapat olika småkryp som ska få bo på avdelningen. Det blev många bra reflektioner kring hur det är att skapa med olika material. Barnen funderade också över antalet ben och former som småkryp har. Vi kommer vid ett senare tillfälle när småkrypen torkat att måla dem. 

Blåa gruppen har under veckan pratat i sin grupp kring vilket smådjur som de vill lära sig mer om, nyckelpiga och myra var mest populära. Efter det fick barnen sedan rösta på myran eller nyckelpiga och myran vann. Gruppen har vidare under veckan skapat små myror och därmed tränat mycket finmotorik. Under tiden pratar vi om hur många ben en myra har, och vart sitter dom egentligen? Vilka färger har myran och hur lever den. Framåt kommer vi att gå på jakt efter en myrstack så vet ni vart en finns så tipsa gärna oss! 

I onsdags gick gula gruppen till Ekbacken. Barnen lekte kurragömma tillsammans och hittade många bra gömställen både i lekparken och skogen. Barnen blev intresserade av att träna på balans och använde balansgångsbrädan för fullt under tiden de var där. Några barn behöver hålla en kompis eller vuxen i handen och andra kan gå själva, vi utmanar barnen ifrån deras egen nivå. 

Under veckan har barnen i den gröna gruppen undersökt en daggmask. Barnen hittade en på gården under måndagen och masken blev snabbt ett intresse i gruppen. Barnen hade många olika frågor, Vad är fram och bak? Hur äter den och vad äter den? Har den tänder? Vart sitter ögonen?  Det ser ut som den har ett armband, vad är det? är några exempel. Vi började med att ta hjälp av djurverket på ur play för att lära oss lite mer om daggmasken. Fråga gärna barnen! Vi använde oss av projektorn för att alla skulle se bilderna som vi tog av masken på gården för att sedan rita av den på små papper. Barnen förde diskussioner kring form, färg och storlek under tiden vi ritade. Vi skrev också beskrivande dikter kring daggmasken. Under onsdagen hittade barnen fler maskar på gården eftersom vi haft tur att det regnat och maskarna kommer upp, fråga gärna barnen varför. Vi har fortsatt att under veckan att prata kring masken och läsa olika böcker om daggmaskens liv. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar